3E v číslech – Kalkulace nákladů veřejné služby

23.5.2024 - 23.5.2024
variabilní symbol: 24118

ÚROVEŇ

Pro všechny úrovně.

URČENO PRO

Interní auditory, kontrolory a další ekonomické pracovníky a vedoucí pracovníky v organizacích veřejné správy a veřejných financí, jakými jsou organizační složky státu a jimi zřízené organizace, územní samosprávné celky (kraje, statutární města, obce) a jimi zřizované organizace a státní fondy.

CÍL SEMINÁŘE

Číselné doložení splnění zákonné podmínky „3E“ u veřejných výdajů vždy zlepšuje kvalitu a robustnost rozhodování o veřejných penězích a také významně zlepšuje auditní stopu za tímto procesem. Lze ho provést mnoha způsoby. Cílem tohoto semináře je nejen získat příležitost k nabytí nové teoretické znalosti z oblasti manažerského (nákladového) účetnictví, ale především získat možnost je aplikovat na modelových příkladech a případových studiích, které vždy cílí na sestavení kalkulace úplných nákladů na veřejné služby, jejichž poskytování je smyslem existence organizací veřejného sektoru. Není-li známo, kolik skutečně stojí to, co organizace dělá, není snad ani možné konstatovat, že je její hospodaření řádné a že se při poskytování služeb a při své činnosti chová skutečně efektivně a hospodárně. Téma nákladového ocenění poskytovaných veřejných služeb zejména v poslední době výrazně nabývá na významu i proto, že může poskytnout spolehlivou a transparentní informaci těm, kteří v organizacích veřejného sektoru rozhodují, informaci, za jejímž vytvořením zůstává zřetelná a průkazná auditní stopa. Kalkulace nákladů veřejné služby je také výborným nástrojem pro interního auditora či kontrolora k přetvoření surových ekonomických dat do uživatelsky a manažersky srozumitelné informace. Prostřednictvím nákladových kalkulací lze zajistit doložení splnění podmínek 3E preciznějším způsobem než pouze s odkazem na dosavadní zvyklosti v organizaci, a tím zajistit naplnění kritéria správnosti finančních a majetkových operací dle zákona 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě.

Z důvodu větší míry pohodlí, přehlednosti a také praktičnosti bude většina příkladů řešena v prostředí programu MS Excel (na vlastních noteboocích účastníků). Tím bude umožněna intenzivní interakce mezi posluchači a lektorem v průběhu řešení jednotlivých příkladů a výrazně individuální přístup. U posluchačů se tedy předpokládá základní uživatelská znalost tohoto programu či obdobného tabulkového procesoru.

OBSAH SEMINÁŘE

  • Základní principy 3E – účelnosti, efektivnosti a hospodárnosti v rámci veřejných politik a veřejných výdajů, legislativní ukotvení v ČR.
  • Vymezení klíčových termínů z oblasti finančního a manažerského účetnictví.
  • Náklady a jejich členění, potenciál využití členění nákladů ve veřejném sektoru.
  • Aplikace do výpočtu úplných nákladů na poskytnutou veřejnou službu:
    • a) kalkulační vzorec, předmět a cíle kalkulací, kalkulační metody,
    • b) alokace režijních nákladů s důrazem na nepřímé režie – modelové příklady a případové studie v prostředí programu MS Excel.
  • Využití v konkrétních případech organizací veřejného sektoru v ČR dle platné legislativy.

ROZVRH SEMINÁŘE

09:00 - 16:00

Lektor
Ing. Michal Svoboda, Ph.D.

Cena semináře
Cena člen (webinář): 2 900,- Kč bez DPH (3 509,- Kč s DPH)
Cena nečlen (webinář): 3 700,- Kč bez DPH (4 477,- Kč s DPH)

Přihlásit se